A Castrum Ferreum Zrt. rövid története

A Castrum Ferreum Zrt. 1990 októberében alakult egyszemélyes társas vállalkozásként a gazdasági reform évében. A cég Vasvár római kori nevét kapta, mivel a vállalkozás tulajdonosa vasvári volt.

Első tevékenységként egy mérnökiroda jött számításba, ahol műszaki tervezéssel illetve szaktanácsadással foglalkoztak volna. Az első gazdasági eseményt az akkori kereskedelmi viszonyok hozták, mivel az idő tájt Magyarországra jellemző volt a „hiánygazdaság”. A mérnökiroda felszereléseit, eszközeit nem lehetett beszerezni, ezért adódott az a lehetőség, hogy irodaszer kereskedelemmel foglalkozzon. A zrt. felkeresett egy bécsi irodaszer nagykereskedelmi céget, majd nagy mennyiségben irodaszert importált a hazai nagykereskedelmi cégeknek. Eszközhiány miatt azonban gyakran várni kellett az importszállítmányra, amíg a hazai nagykereskedelmi cégek az előző szállítást nem fizették ki. Ezért tőkehiány miatt az ügylet szakaszosan működött.

Ebben az időben az Ásványforgalmi Vállalat (ÁFOR), a Magyar Olaj és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (MOL Nyr.) elődje meghirdette az üzemanyag hálózatának egy részét, és mivel az üzemanyag kereskedelemben gyorsabb volt a pénzforgás sebessége, mint az irodaszer kereskedelemben, ezért a zrt. banki hitellel három töltőanyag állomást vásárolt árverésen. 1991-ben a Castrum Ferreum Zrt. Magyarországon, mint magáncég, az elsők között kezdte meg üzemanyag kereskedelmi tevékenységét. Az 1996-1998-as években a magyarországi üzemanyag piacról fokozatosan eltűntek a törvénytelenül működő cégek, így a megmaradt vállalkozások jelentős piaci részesedéshez jutottak. Megjelentek a magyarországi üzemanyag palettán a MOL Nyrt-on kívül az Agip Hungária Zrt., az OMV Hungária Kft., és jelentősen erősödött a Shell Hungária Zrt. A Castrum Ferreum Zrt. jelentős stratégiai döntésre előtt állt, amelynek fő kérdése volt, és ez a mai napig is aktuális: „Hogyan tudja megtartani pozícióját a hazai és a nemzetközi multinacionális cégek között?”

Az 1990-es évek első felében robbanásszerűen emelkedő energiaárak az üzemanyagárakat is magukkal húzták, így a tevékenység végzéséhez egyre több forgóeszközre volt szükség. Az üzemanyag kereskedelemből képződő nyereség felhasználása ehhez nem lett volna elegendő, ezért a Castrum Ferreum Zrt.-nek más forrásra is szüksége volt. Ezek a források a banki hitel és más tevékenység eszközei forgalmi értékének növekményeiből keletkeztek. Konkrétan a Castrum Ferreum Zrt. autóértékesítéshez és szervizeléshez szükséges telephelyeket vásárolt előnyös áron. Autókereskedelmi tevékenységét a Suzuki autómárkával kezdte, amely egybeesik a Suzuki Zrt. magyarországi márkakereskedelmi tevékenységének kiépítésével. A zrt. a Suzuki kereskedelmi hálózatában a legjobb években (2002-2004) egy közepes szintet ért el az évi 300-400 darabos új autó értékesítésével.

A Castrum Ferreum Zrt. tevékenységi  köre napjainkban

  • Új és használt gépjármű kereskedelem. Az új gépkocsik forgalmazásában a Magyar Suzuki Rt. hivatalos márkakereskedője.
  • Közúti gépjármű szerviz, amely javítási, szervizelési tevékenység minden típusú gépkocsira vonatkozik. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kijelölt műszaki-vizsgabázisként is működik.
    Nemzetközi és belföldi szállítás
  • Mezőgazdasági termékek kereskedelme.
  • Üzem- és kenőanyag kereskedelem, megbízható jövedéki adós.

A Castrum Ferreum Zrt. fő tevékenysége napjainkban az üzemanyag nagykereskedelem, melynek keretében gázolajat, motorbenzint, repülőbenzint, üzemanyag adalékokat és fűtőolajat forgalmaznak. A Castrum Ferreum Zrt. rendelkezik a tevékenység gyakorlásához szükséges jövedéki és tevékenységi engedélyekkel, melyek a VPOP honlapján ellenőrizhetőek. Nagykereskedelmi partnerei: MOL Nyrt., Agip Hungária Zrt., OMV Hungária Kft., Shell Hungária Zrt. A cég jövedéki telephelye Vasvár. Az adóraktári tárolási szerződés az Opál Rt. celldömölki és vámosgyörki telephelyén érvényes. Forgalmazási tevékenységük kiterjed országunk egész területére. Az ömlesztett áru kiszolgálását végfelhasználók és viszonteladók részére egyaránt végezik.